Det er aldri for seint å bli «heimflytter»

Vera Kollhus er en unik type hjemflytter. Hun flyttet fra Nesbyen som 10-åring. Nå, 61 år senere, har hun flyttet hjem igjen.

– E e heime, sier Vera på halling og smiler.

Dialekten sitter, selv etter så mange år borte.

– Far min ga me aldri valget om å legge om, ler hun.

Vera er blant de første som har flyttet inn i de nye leilighetene i Kirkeveien i Nesbyen sentrum, som Fysst AS har bygd.

– E e heime

Vera Kollhus

Borte bra men hjemme best

Vera har bodd i Oslo og på Nesodden siden hun var 10 år, mens søstre og flere familiemedlemmer bor i Hallingdal og Nesbyen.

Hun har voksne barn, og det var datteren som en dag sa «hvorfor sitter du her, mamma?»

Og her var i en leilighet på Nesodden. Familien var jo i Hallingdal. Det var dette spørsmålet som skulle til for at Vera vendte snuten hjemover.

Leilighetsjakt

Det var aldri noen tvil om hvor i Hallingdal hun skulle flytte. Det var Nesbyen som var «heim».

Vera visste hva hun ville ha. Hun skulle ha en leilighet på bakkeplan, og hele leiligheten skulle være på ett plan. Og den skulle være sentral. Mens Vera startet den mentale prosessen med å skulle flytte hjem, så hun en annonse i Hallingdølen. Fysst bygger nye, sentrumsnære leiligheter på Nesbyen! Perfekt match!

Dagen etter plukket hun opp telefonen og kontakten var opprettet. Men leilighetene skulle bygges, og Vera måtte selge en leilighet på Nesodden. Det ble en lang prosess og hun var nær ved å trekke seg underveis.

Men en overbevisende megler hjalp henne med salg på Nesodden, og ordnet med kjøp av leiligheten i Nesbyen.

Hvordan er det å flytte hjem?

– Dette har virkelig vært å komme heim. Jeg føler på en fornøydhet og en ro som nesten overrasker meg, sier Vera, som nå har flyttet inn, fornøyd.

Hun var spent på hvordan det ville bli å flytte hjem. Kom hun til å sitte fremst på stolen og lure på om dette var riktig valg?

Men, neida. – Her har er alt i gangavstand. Dagligvare, butikker, bakeri, lege, ALT, sier hun og legger til:

– Jeg har blitt så godt mottatt, folk jeg kjente da jeg var lita jente har hjulpet meg med å lagre flyttelasset, i påvente av å kunne flytte inn. Jeg er helt overveldet.

Det var ikke et kriterium for Vera at det skulle være en ny leilighet, men hun innrømmer at det er veldig behagelig at alt er «nytt og fresht». Og i prosessen med Fysst har hun fått mulighet til å sette sitt eget preg på leiligheten.

Hun kunne egentlig bare bære inn møblene, så var alt på plass.

Vera har nå bodd i leiligheten i fire uker, det eneste som gjenstår er lamper i taket i stua. Men nå har hun endelig bestemt seg, så til uka blir de nyinnkjøpte lampene hengt opp.

Kirkeveien på Nesbyen

Daglig leder i Fysst, Stian Bogar, forteller at fem av åtte leiligheter så langt er solgt i Kirkeveien.

– Alle leilighetene er så å si klare. Men det er fortsatt mulighet for en eventuell kjøper av de gjenstående leilighetene å sette sitt personlige preg, med tanke på fliser, farge på veggene og lignende, sier han.

Stian smiler bredt når Vera forteller om hvor fornøyd hun er med sin nye leilighet og beliggenheten. Stian og Vera er enige om at Nesbyen sentrum er et fantastisk koselig sentrum, med koselige gater og mange gode tilbud med butikker og bakeri.

Realiserer boligdrømmen

Dette er Fysst sitt første leilighetsprosjekt, men det blir på ingen måte det siste. Fysst har flere konsept i sin portefølje, og har visjoner om å bygge bolig for alt fra unge til eldre i Hallingdal.

I Ål har de satt opp kompakthus, som raskt ble utsolgt. De har modulhus som passer godt for de som har en tomt de vil bygge på. Med modulhus kan du starte med et fullverdig, mindre hus. Det unike med dette er at du kan bygge på med moduler etterhvert som livssituasjonen endrer seg.

Fysst har også konsepter som Skarvheim, som er tilpasset folk som ønsker å flytte ut fra enebolig og inn i leilighet.

– Med Skarvheim får du på en måte eneboligen i leilighetsformat, med sosiale og felleskapsarealer i ett, sier Stian entusiastisk.


Går du med flytteplaner?

Stian oppfordrer alle som vurderer å bygge eller å flytte til Hallingdal om å ta kontakt med Fysst. De har mye spennende på gang, og tar gjerne en uformell prat for å se på mulighetene de kan skape for hver enkelt. Vera oppfordrer andre som er i samme livsituasjon om å vurdere det samme som hun har gjort.

– Jeg skulle gjort dette for 10 år siden, sier hun, tydelig fornøyd med valget om å flytte hjem – og med sin nye leilighet i Kirkeveien.

Andre aktuelle saker